Tesla’s Cybertruck og Elon Musk’s geniale markedsføring

Den 21. november 2019 var en bemærkelsesværdig dag, da Tesla CEO, Elon Musk, stod på scenen og endelig løftede sløret på deres længe ventede elektrisk pickup-truck – navngivet ’Cybertruck’. Den futuristisk udseende bil var en polariserende afsløring, der bestemt vente mange hoveder og fik folk til at snakke, både på godt og ondt. Var designet en fejl? Eller var det en del af en genial branding strategi, der på sigt vil vinde Tesla store markedsandele i pickup-truck markedet, der alene i USA er $150 milliarder om året.

tesla's cybertruck meme marketing capitance

Om pickup-truck markedet

Før det er relevant, at snakke om Elon Musk’s markedsføring af Tesla’s Cybertruck, så er det essentielt først at forstå markedet for pickup-trucks. Den gennemsnitlige pickup-truck i USA koster $50.000 – derudover er det estimeret årlige salg af disse typer biler op mod 3 millioner. Dette gør markedet for pickup-trucks i USA mere end $150 milliarder værd om året.

For Tesla er der derfor meget potentiale ved at indtræde dette marked og differentiere sig fra de andre mærker med futuristiske features og et unikt design. Ser man på desginet af pickup-trucks i dag, så deler de alle mange af de samme karakteristikker. Dette kan man ikke sige om Tesla’s Cybertruck.

ford f-series vs tesla cybertruck

Eftersom truck-ejere kan have forskellige behov til funktionskrav, så har den tidligere løsning for fabrikanter været at producere mange forskellige variationer. Det er sådan de 3 største truck-fabrikanter gør det i dag: Ford, Chevrolet, Chrysler.

Som et eksempel er der i dag 25 variationer af Fords F-serie pickup-trucks, der er den bedst sælgende i verden. Alene i 2017 blev der solgt 1,1 millioner F-series pickup-trucks. Det brede udvalg giver forbrugerne mulighed for at vælge en model, der passer til ens specifikke behov. Derudover er brand-loyaliteten på disse modeller meget høj, hvor man ofte ser, at folk køber den samme model igen, når den gamle er brugt færdig.

Tesla’s Cybertruck

Tesla spiller dog ikke efter andres regler. Til lancenringen af deres Cybertruck startede Elon Musk præsentationen med at pointere; hvordan alle pickup-trucks ser ens ud, og har gjort dette i lang tid. De ville derfor give et alternativ bud med et design, der ligner noget, der er taget direkte ud fra Bladerunner-filmen. Har du endnu ikke set præsentationen af Tesla’s Cybertruck, så kan du se en video fra eventet forneden.

Tesla’s Cybertruck vil kun komme i 3 forskellige variationer; med en startpris på $39.900 for en Single Motor model, $49.900 for deres Dual Motor model og $69.900 for deres Tripple Motor model. Hvilket sætter Tesla et attraktivt sted i forbindelse med deres produktion. Derudover kan sammensætningen af prisen, designet, de smarte funktioner og ikke mindst brand-værdien være med til at sætte dem attraktivt i markedet. Især for de kunder, der ønsker en pickup, der skiller sig ud fra de klassiske modeller uden at springe realistiske budgetter.

Men har Elon Musk’s Cybertruck virkelig et market fit i det klassiske pickup-truck marked eller er den i virkeligheden lavet til et niche publikum, primært bestående af Tesla-fanboys? Vi taler her om et marked, der ikke typisk går op grønne alternativer og er 89% mandsdomineret. Dette er en af de største bekymringer for Tesla’s aktionærer, og er en faktor, der kan gøre det svært for Tesla at indtræde dette marked.

Det kan være svært at sige så tidligt. Tesla har endnu ikke begyndt produktionen af den nye Cybertruck, der først vil blive sat igang i slutningen af år 2021. Du kan dog reservere din plads i køen til den nye Cybertruck for $100 (1.000 kr. for en dansk bestilling), der er fuldt refunderbart, hvis du skulle fortryde. Læs mere om dette ved at klikke på dette link.

tesla's cybertruck

Elon Musk’s geniale markedsføring

Tesla’s Cybertruck mødte meget skeptisme og omtale i forbindelse med lanceringen. Alene designet var nok til at få folk til at snakke og inspirerede utallige memes fra både almindelige folk og store virksomheder, der har domineret på diverse sociale medier. Dette har været med til at øge eksponeringen af Tesla markant og har fungeret som en fantastisk markedsføring til den nye Cybertruck. Forneden har jeg fremvist nogle af de bedste memes.

Age 4 Elon Musk drawing tesla's cybertruck meme marketing capitance
tesla's cybertruck meme marketing capitance
tesla's cybertruck meme marketing capitance
tesla's cybertruck meme marketing capitance
tesla's cybertruck meme marketing capitance

Memes og markedsføring går i dag hånd i hånd, og kan bruges til at skabe en masse gratis presse, især hvis brugt i samspil med en forståelse for internetkultur. Vi ser det blandt andet fra store virksomheder som Apple, hvis unikke designs også ofte bliver mødt med skeptisme, hvorefter de bliver forvandlet til memes, efterfulgt af folk der vokser til at elske designet og køber produktet. De populære Apple Airpods er et godt eksempel på dette og endte også som årets julegave 2018.

apple airpod meme marketing capitance

Cybertruckens lanceringsevent gik ikke helt efter planen.. eller gjorde den? Hvis du stadig ikke har set den ovenstående video, så lad mig bare sige: De brudsikre ruder blev brudt, da en metalkugle blev kastet på glasset, som en del af fremvisningen og Elon Musk udbrød på scenen ”Oh my fu**ing God! Well… maybe that was a little too hard.” Elon Musk er dog kongen af Twitter og omfavnede kritikken og de mange memes med åbne arme, der i sidste ende kun var med til at øge eksponeringen ydeligere.

elon musk marketing strategy

Elon Musk har hyppigt besøgt Twitter og opdateret verden om antallet af pre-orders på hans nye Cybertruck. Den 26. november 2019 antydede han, at der nu var 250.000 reservationer. $100 per reservation omsættes derfor til en ekstra $25 millioner på Teslas konto, plus den store omtale dette har bragt.

250K Cybertruck orders

Det der især er bemærkelsesværdig ved Elon Musk’s tegelmæssige Twitter opdateringer, er dens evne til at skabe investorstemning. Antallet af forudbestillinger kan presse investorerne til at trykke på købsknappen og investere i flere Tesla aktier – eller som det mindste ikke sælge ud af sine aktier.

Tesla’s weekly chart reveals that bears should have the upper hand

Det er dette, der gør Elon Musk til et marketingsgeni. Folk kan sige hvad de vil; om ham, om Tesla og om den nye Cybertruck. Men hans evne til at skabe opmærksomhed på hans forretningsbestræbelser er ulige, hvad vi ser hos nogen andre. Det bedste af det hele er, at denne ”marketingskampagne” ikke har kostet ham en krone i promovering. Den er sket naturlig og organisk via internetkulturen.

Tesla's cybertruck elon musk markedsføring capitance
Tesla's cybertruck elon musk markedsføring capitance

Læs flere Capitance artikler her

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *